Springertuin

Over

Tot een paar jaar terug was de Springertuin niet meer dan een losse verzameling stukken groen in Zuilen: een particuliere tuin, een park rondom Hotel het Vechtse Park,  dat destijds was gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Zuilen. Die stukjes groen stonden bekend als de Tuin van Daelwijck.

Hoe ’t allemaal begon

Ondanks dat ze geen geheel vormden, waren ze het waard om voor te vechten; de Tuin van Daelwijck was één van de weinige stukjes groen in de wijk. In 2000 werd daarom door enkele buurtbewoners de Stichting Zuilen en Vecht opgericht om de geplande woningbouw in dit kleine park tegen te houden.

 

 

 

 

 

Eén van de activiteiten van de Stichting Zuilen en Vecht was het doen van onderzoek naar de historie van het gebied en de herkomst van het park. In 2003 deed de Stichting een verrassende vondst: de Zuilense tuin was in 1911 ontworpen en aangelegd door Leonard Springer, een belangrijke en toonaangevende Nederlandse tuinarchitect. Springer leefde van 1855 tot 1940 en ontwierp grote parken in landschapsstijl, zoals het Amsterdamse Oosterpark, het Groninger Stadspark en Landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort. Door deze ontdekking zag de gemeente af van de geplande huizenbouw en was het mogelijk om de tuin in oorspronkelijke staat te herstellen.

Dankzij de inzet van bestuursleden en vele vrijwilligers is de historische tuin inmiddels helemaal gerestaureerd naar oorspronkelijk ontwerp en weer volledig in gebruik. Wat ooit de Tuin van Daelwijck was, is tegenwoordig de Springertuin. Een buurttuin die bestaat uit een grote moestuin, een siertuin en een zogenaamd landschappelijk deel. Meehelpen in de tuin kan op vele manieren.

Wees welkom om van dit stukje historisch groen in Zuilen te genieten!

Meer weten?

Nieuwsgierig naar het onderzoek dat de Stichting deed naar de tuin? Download en lees de brochure over ‘De ontdekking van Daelwijck’, een tentoonstelling over de tuin van een buitenhuis aan de Vecht. Of bekijk de reportage die Anne Havelaar en Wim Liebrand maakten.

En nu?

Begin mei 2012 hebben vijf vrijwilligers met instemming van het bestuur een tuincommissie opgericht die de tuin beheert en de inzet van de vrijwilligers coördineert.
Zo organiseert de tuincommissie elke maand een tuinweekenddag waarop er met een groep vrijwilligers een middag in de Springertuin wordt gewerkt en verstuurt de tuincommissie elke maand een nieuwsbrief over de Springertuin.

Tags

, , , , , , , , , , , ,
print dit bericht • deel ook! >

sitemapproclaimerpartnerscolofon • © Stichting Zuilen en Vecht • Grafisch ontwerp: Janine Bruinooge • Webdevelopment: Carlien Laarman