Stichting Zuilen en Vecht

Wie zijn wij?

Bestuur

Het bestuur van de Stichting Zuilen en Vecht bestaat uit:

Gerard Joost Esser, voorzitter van de stichting Zuilen en VechtGerard Joost Esser
Gerard Joost
is voorzitter en algemeen aanspreekpunt. Houdt zich bezig met het onderhouden van het netwerk van de Stichting en het verkrijgen subsidies.

Als groot liefhebber en buurman van de Springertuin, kon Gerard Joost het eind jaren negentig niet verdragen dat de historische tuin zou moeten wijken voor nieuwbouw. Samen met Elz Mooij heeft hij de Stichting in 2000 opgericht om de Springertuin te behouden voor Zuilen.

Waarom ben je actief voor de Stichting?


“De Springertuin is een magische plek: als kind kwam ik er al veel en graag. Zo’n prachtige tuin met historie, die koester ik en wil ik helpen te behouden en mooi te maken. Voor het Julianapark, een van de mooiste parken in Utrecht, geldt dat net zo. Dankzij de inzet van de Stichting is onder andere het park veiliger geworden en is het aantal bezoekers toegenomen.”

Mooiste moment?


“De dag dat we begonnen met de daadwerkelijke restauratie van de Springertuin. Ik kon haast niet geloven dat we na al die jaren van onderzoek, overleg en plannen maken het toch voor elkaar hadden weten te krijgen dat de tuin in oude glorie zou worden hersteld.”

Elz Mooij, secretaris van de stichting Zuilen en VechtElz Mooij
Elz is Secretaris. Houdt zich bezig met de financiën en communicatie van de Stichting.

Elz is al vanaf het eerste uur betrokken bij de Stichting Zuilen en Vecht; samen met Gerard Joost heeft ze de Stichting in 2000 opgericht om de Springertuin te behouden voor de wijk Zuilen.

Waarom ben je actief voor de Stichting?

“Het voelt goed om je in te zetten voor je buurt. Je krijgt er veel voor terug.”

Mooiste moment?

“De symbolische overdracht van de Springertuin op 12 september 2008 door de gemeente Utrecht, woningbouwcorporatie Mitros en Ella Vogelaar, toenmalige minister van Wonen, Wijken en Integratie. Dat was de kroon op acht jaar werk.”

Monique de Goeij, bestuurslid en coördinator van het Antje Drijver PaviljoenMonique de Goeij
Monique
is bestuurslid en coördinator van het Antje Drijver Paviljoen.

Dat het Antje Drijver Paviljoen in 2006 openging voor publiek en dat nog altijd is, is voor een groot deel te danken aan Monique.

Waarom ben je actief voor de Stichting?
“Met mijn zoontje ging ik vaak naar het Julianapark en bijna altijd was het Paviljoen dicht en kon ik niet gebruikmaken van de toiletten. Daar baalde ik van, want dan moest ik ieder keer terug naar huis als mijn zoontje naar de wc moest. Samen met Gerard Joost Esser, die ik kende via de school van mijn zoontje, heb ik ervoor gezorgd dat het Paviljoen openging voor parkbezoekers en dat het een leuke ontmoetingsplek werd. Inmiddels komt iedereen in het Paviljoen: ouders met kinderen, maar ook studenten, alleenstaanden en zzp’ers. Het contact met en tussen al die verschillende mensen, dat vind ik leuk. Daar geniet ik van.”

Mooiste moment?
“De succesvolle samenwerking met het Oranje Comité van de Stichting Gemeenschap Zuilen. Elk jaar lukt het ons om met een groep vrijwilligers op Koninginnedag een feest in het Julianapark te organiseren waar tienduizend mensen van genieten.”

Michiel Huls, bestuurslid en coördinator van de SpringertuinMichiel Huls
Michiel
is bestuurslid en coördinator van de Springertuin.

Dat de Springertuin behouden is gebleven voor de wijk, is mede te danken aan de inzet van Michiel. Michiel heeft onderzoek gedaan naar de historie en herkomst van het gebied dat vandaag de dag bekend staat als de Springertuin. Uit het onderzoek bleek dat de Zuilense tuin in 1911 was ontworpen en aangelegd door Leonard Springer: een belangrijke en toonaangevende Nederlandse tuinarchitectuur. Door deze ontdekking zag de gemeente af van de geplande huizenbouw en was het mogelijk om de tuin in oorspronkelijke staat te herstellen.

Waarom ben je actief voor de Stichting?
“De Springertuin is een prachtige plek, een tuin met een mooi verhaal. Het is erg leuk om te zien hoe de tuin zich ontwikkelt: van een bijna vergeten tuin, tot een boeiende en bloeiende buitenplaats in de wijk.”


Mooiste moment?

“Het ontdekken van de originele ontwerptekeningen van de tuin, de eerste restauratiewerkzaamheden, het samen tuinieren met vrijwilligers: mijn werk voor de Stichting kent vele mooie momenten. Misschien is het ontdekken van de historische waarde van de tuin nog wel het meest bijzondere geweest.”

Medewerkers

De coördinatoren van het Antje Drijver Paviljoen zijn:
Monique de Goeij: coördinator vrijwilligers, paviljoen en feesten.
Marcel Uppelschoten: coördinator sportactiviteitenVrijwilligers

Zonder de inzet van vele vrijwilligers kan de Stichting Zuilen en Vecht geen buurtactiviteiten organiseren. De Stichting is dan ook altijd opzoek naar buurt- en stadsgenoten die zich willen inzetten voor Zuilen. Meehelpen om Zuilen nog mooier, leuker en socialer te maken, kan op allerlei manieren. Help ook mee!

Je inzetten als vrijwilliger voor de Stichting Zuilen en Vecht betekent samenwerken met buurt- en stadgenoten voor (jouw) Zuilen. Voor alle vrijwilligersfuncties en -taken geldt: je doet ’t nooit alleen en je doet wat je kunt en wilt doen. Eens per jaar organiseert de Stichting een gezellige borrel voor vrijwilligers van het Antje Drijver Paviljoen en reikt de Stichting de Gouden Peer uit.

Donateurs

Je kunt de Stichting Zuilen en Vecht ondersteunen door donateur te worden van de Springertuin. Al met een klein bedrag help je mee aan het onderhouden van de Springertuin. Meer weten? Lees verder…

Partners

De Stichting Zuilen en Vecht werkt met vele bedrijven, instanties en mensen samen. Wie allemaal? Ontdek wie onze partners zijn…

Tags

, , , , , , , , , ,
print dit bericht • deel ook! >

sitemapproclaimerpartnerscolofon • © Stichting Zuilen en Vecht • Grafisch ontwerp: Janine Bruinooge • Webdevelopment: Carlien Laarman